Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.

Stanovisko zväzu Priama akcia ku klimatickému štrajku 22. októbra 2021
22.10.2021

Keď sme sa zúčastňovali klimatických štrajkov v roku 2019, netušili sme, že ďalšie protesty ochromí pandémia. A keď prišla pandémia, vyzeralo to, že so zdanlivým útlmom niektorých odvetví príde aj isté, aspoň minimálne zlepšenie stavu planéty. Ukázalo sa však, že v skutočnosti sme na tom ešte horšie, ako sme sa domnievali. Posledné dva roky potvrdili, že ak existuje nádej, nevyhnutné zmeny sa budú musieť dotknúť skutočných príčin problémov. A oveľa viac ako iba dotknúť. Kapitalizmus a systém rozhodovania prostredníctvom štátu musí skončiť na smetisku dejín a my musíme vybudovať niečo lepšie.

Hnutie pracujúcich

klimastrajk 22.10. piket1Kapitalizmus ani štát nám neponúkli nič, čo by odvrátilo alebo pomohlo zvládnuť katastrofy, ktoré už prebiehajú a ktoré nás ešte čakajú. Ak chceme skutočné zmeny, bez sociálnych hnutí to nepôjde. Potrebujeme však nielen také, ktoré sa budú venovať klimatickej kríze, ale aj zmene spoločnosti ako takej.

Za kľúčové pritom považujeme hnutie pracujúcich, pretože je späté s prácou ako zdrojom reprodukcie a zmeny celého sveta.

Drvivá väčšina z nás prežije svoj život v pozícii pracujúceho či pracujúcej. V pozícii pracujúcich vytvárame a pretvárame svet. Ako hnutie tak máme potenciálne najväčšiu moc rozhodovať o tom, čo sa vyrobí, ako, kde a pre koho.

Stojíme však proti moci, ktorá sa riadi princípmi zisku, konkurencieschopnosti, uspokojovania ekonomických záujmov malej časti spoločnosti. Proti moci, ktorá ťahá celú spoločnosť ku dnu.

Navyše čelí hnutie pracujúcich v otázke klimatických katastrof zásadným výzvam. Tú zjavne najkritickejšiu má spoločnú s ostatnými hnutiami – prekonať všeobecnú neochotu ľudí organizovať sa.

Nie je čas na frustráciu – organizujeme sa

Rozsah katastrofy, ktorej čelíme, je obrovský a mnohostranný. Naša odpoveď síce môže byť len obmedzená, ale aj tak lokálne, nadregionálne a medzinárodne významná. Plná solidarity, vzájomnej pomoci, protestu a budovania zárodkov novej spoločnosti v našich aktivitách, organizáciách a vzťahoch všeobecne.

Rovnako by sme podľa nás mali pristupovať ku všetkým snahám o zmenu – k riešeniu problémov na pracoviskách, k protestom proti zásahom do práv a životov žien, k ekologickým aktivitám a všemožným ďalším bojom. A myslieť pri nich nielen na čiastkové ciele, ale aj širšie zmeny.

Nie je to len pekná teória, ktorá by bola v praxi nepoužiteľná. Naopak, tento prístup funguje a viaceré organizácie venujúce sa spomenutým bojom by to vedeli potvrdiť. Nezabúdame však na dôležitý fakt – odmietanie hierarchií, vzájomná pomoc a solidarita sú princípy, ktoré môžu podnietiť sociálne boje, no tieto princípy v bojoch aj samé vznikajú. A to je zdroj našej nádeje v prežitie spoločnosti.

Ekosystémy sú len jednou z obetí kapitalizmu a štátu

Dnes viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme nahradiť kapitalizmus výrobou a poskytovaním služieb bez motívu zisku a námezdnej práce. Toto by malo byť do budúcna stredobodom našich úvah o klimatickej zmene. Kapitalizmus a štát neničia len prírodu ako takú, ale aj naše životy. Každý deň. V práci aj vo vzťahoch k iným ľuďom. Otravujú nás svojimi hierarchiami a mocou.

Aj preto sa organizujeme. Spoločne sme skrátka silnejší a vieme dosiahnuť viac. Rozhodujeme horizontálne, bez podpory od štátu, mimo parlamentnej či komunálnej politiky a vplyvov firiem. Venujeme sa problémom v práci, ale aj problémom spojeným s klimatickou krízou, a to dokonca na medzinárodnej úrovni v rámci Medzinárodnej asociácie pracujúcich. Vzdelávame sa, komunikujeme, koordinujeme, objavujeme nové spôsoby boja proti všetkým formám moci a deštrukcie. Zúčastnili sme sa predchádzajúcich klimatických štrajkov, protestu proti výstavbe LNG terminálu v Bratislave a dnes opäť budeme na klimatickom štrajku.

Ak je ti náš prístup blízky, zapoj sa - https://priamaakcia.sk/zapoj-sa.

Solidárny zväz pracujúcich Priama akcia,
slovenská sekcia Medzinárodnej asociácie pracujúcich
www.priamaakcia.sk

Ďalšie informácie:

Ciele a princípy zväzu Priama akcia

Podporili sme protest proti výstavbe LNG terminálu (+foto)

Podporili sme klimatický protest v Bratislave aj protesty v Čile

Fotoreport z klimatického štrajku v Bratislave (20. 9. 2019)

Príklad štrajku proti klimatickej zmene

ODPORÚČAME

(píš s diakritikou)

SPRÁVY

PODCHODY „Priechody pre chodcov“ - benefičný album na podporu zväzu Priama akcia
28.11.2022 Podchody je anarcho-dub-poetry projekt. Ide o mix proletárskej poézie a dub muziky. 5 songov, cca 12 minút. Príspevkom na bandcampe môžeš podporiť zväz Priama akcia.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (16.11.)
30.10.2022 Posledné tohtoročné stretnutie v Bratislave sa uskutoční v stredu 16. novembra o 19:00 v Kalabe na Zámockej 5. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít.

Kampaň zväzu ZSP proti predajniam Żabka a pomoc ukrajinským pracujúcim
16.10.2022 Zväz ZSP vo Varšave začal Medzinárodný týždeň proti nevyplácaniu miezd priamou akciou v predajni Żabka a plánuje aj akcie s ukrajinskými pracujúcimi. V oboch prípadoch ide o dlžné mzdy.

K útoku z 12. októbra
13.10.2022 Je náročné nájsť slová, ktoré by vyjadrili náš hnev a smútok po včerajšom útoku. V týchto ťažkých chvíľach myslíme na ľudí, ktorých včerajšok zasiahol najviac.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave a Bratislave (27. a 28.10.)
13.10.2022 V októbri sa vidíme nielen v komunitnom centre Kalab, ale aj v trnavskom Kubiku. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí majú problémy v práci (napríklad ale nielen nevyplatené mzdy) a chcú ich aktívne riešiť, prípadne chcú prispieť do diskusie inou témou alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Stretnutia v júli a septembri v Bratislave boli konštruktívne a s nápadmi na nové aktivity (ktoré sa nakoniec aj zrealizovali) prišli aj ľudia, s ktorými sme sa videli prvýkrát. Dúfame, že podobne tomu bude aj v Trnave. Vidíme sa vo štvrtok 27.10. v Kubiku na Štefánikovej 4 alebo v piatok 28.10. v Kalabe na Zámockej 5. Obe stretnutia sa začínajú o 18:00.

Zväz ZSP uspel v spore o nevyplatenú mzdu s kníhkupectvom vo Varšave
10.10.2022 Kníhkupectvo v štvrti Muranów meškalo od marca s výplatou mzdy bývalej zamestnankyni. Tá sa rozhodla dožadovať sa dlžných peňazí spoločne so Zväzom syndikalistov Poľska a vo výzve, ktorú poslali šéfovi, spomenuli aj chystanú kampaň poukazujúcu na pracovné praktiky v kníhkupectve. Zamestnávateľ reagoval takmer okamžite a peniaze previedol na účet.

Aktualizácia o situácii väzneného Kirilla Ukrajinceva, aktivistu odborov Kuriér v Rusku
05.10.2022 Vo štvrtok 22. septembra bola Kirillovi predĺžená vyšetrovacia väzba do 19. októbra. Hrozí mu až päť rokov väzenia za „zvolanie alebo účasť na nepovolenom zhromaždení viac ako dvakrát v priebehu 180 dní“. Za jeho prepustenie a zrušenie všetkých obvinení prebehlo vo viacerých ruských mestách niekoľko menších protestných akcií a solidaritu vyjadrili aj viaceré organizácie a osoby v zahraničí vrátane nášho zväzu a ďalších zväzov združených v Medzinárodnej asociácii pracujúcich.

Úskalia organizovania sa na pracoviskách (Liptovský Mikuláš, 22.9.)
05.09.2022 Vo štvrtok 22. septembra o 18:00 sa v Liptovskom Mikuláši zúčastníme na diskusii venovanej problémom spojeným s organizovaním sa na pracoviskách (v pôvodnom termíne 14. apríla sa uskutočniť nemohla). Akciu organizuje vo svojich priestoroch na Námestí osloboditeľov 1 občianske združenie Diera do sveta (web, FB).

V Košiciach sa uskutočnilo ďalšie otvorené stretnutie zväzu Priama akcia
30.08.2022 Vo štvrtok 11.8. sa uskutočnilo druhé tohtoročné otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach. Tentoraz bolo oveľa početnejšie ako naposledy a väčšinu ľudí sme doteraz nepoznali. Okrem činnosti a histórii zväzu sa hovorilo o zlepšení propagácie, nadchádzajúcich komunálnych voľbách, podujatiach v Košiciach pri príležitosti stého výročia založenia Medzinárodnej asociácie pracujúcich atď.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v komunitnom centre Kalab (28.9., BA)
22.08.2022 Na júlovom stretnutí v Kalabe sme spoznali nových ľudí a vznikol na ňom nápad organizovať piknik, kde vznikol priestor na diskusie a spoznávanie sa s ďalšími ľuďmi. To nás povzbudilo k zorganizovaniu ďalšieho stretnutia už v septembri, konkrétne v stredu 28.9. o 18:30 opäť v Kalabe na Zámockej 5. S vlastným bodom na stretnutie môžeš prísť aj ty. Zámerom je diskutovať o tom, ako by sme si navzájom vedeli pomôcť pri riešení problémov, s ktorými sa stretávame, a ako podporiť existujúce aktivity. Okrem tém, s ktorými prídu samotní ľudia, budeme určite hovoriť aj o aktivitách k októbrovému Medzinárodnému týždňu proti nevyplácaniu miezd. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a .

Grilovačka vo Viedni
14.08.2022 Nedeľa 7. augusta, Viedeň, slnečné popoludnie, záhrada rodinného domu a v tieni stromov zhruba 15 kamarátov a kamarátok zo zväzu WAS (Viedenský zväz pracujúcich) pri griloch a ohnisku.

Otvorené stretnutie so zväzom Priama akcia v Košiciach (11.8.)
01.08.2022 Ak  máš záujem nadviazať kontakt či riešiť konkrétny problém na pracovisku, resp. v regióne spoločne s naším zväzom, pozývame ťa na stretnutie vo štvrtok 11. augusta.

Zahraniční pracovníci v hotelierstve dosiahli vyplatenie dlžnej mzdy v Rakúsku
17.06.2022 Jazyková bariéra, neznalosť pracovného práva a osamotenosť sú jedny z hlavných dôvodov zraniteľnosti pracujúcich v zahraničí. Ich neistú pozíciu pravidelne zneužívajú rôzne firmy, ktoré počítajú s tým, že ak im napríklad nevyplatia mzdy, prejde im to. Dvaja Gréci pracujúci v hoteli neďaleko rakúskeho Zwettlu pre upratovaciu firmu sa v roku 2021 dostali do podobnej situácie. Spojili sa však s WAS (Viedenský zväz pracujúcich) a spoločne vybojovali dlžné mzdy.

Úskalia organizovania sa na pracoviskách (Liptovský Mikuláš, 14.4.)
04.04.2022 Vo štvrtok 14. apríla o 18:00 sa v Liptovskom Mikuláši zúčastníme na diskusii venovanej problémom spojeným s organizovaním sa na pracoviskách. Akciu organizuje vo svojich priestoroch na Námestí osloboditeľov 1 občianske združenie Diera do sveta (web, FB).

Stanovisko zväzu Priama akcia ku klimatickému štrajku 22. októbra 2021
22.10.2021 Keď sme sa zúčastňovali klimatických štrajkov v roku 2019, netušili sme, že ďalšie protesty ochromí pandémia. A keď prišla pandémia, vyzeralo to, že so zdanlivým útlmom niektorých odvetví príde aj isté, aspoň minimálne zlepšenie stavu planéty. Ukázalo sa však, že v skutočnosti sme na tom ešte horšie, ako sme sa domnievali. Posledné dva roky potvrdili, že ak existuje nádej, nevyhnutné zmeny sa budú musieť dotknúť skutočných príčin problémov. A oveľa viac ako iba dotknúť. Kapitalizmus a systém rozhodovania prostredníctvom štátu musí skončiť na smetisku dejín a my musíme vybudovať niečo lepšie.

Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.