Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.

Stanovisko zväzu Priama akcia ku klimatickému štrajku 22. októbra 2021
22.10.2021

Keď sme sa zúčastňovali klimatických štrajkov v roku 2019, netušili sme, že ďalšie protesty ochromí pandémia. A keď prišla pandémia, vyzeralo to, že so zdanlivým útlmom niektorých odvetví príde aj isté, aspoň minimálne zlepšenie stavu planéty. Ukázalo sa však, že v skutočnosti sme na tom ešte horšie, ako sme sa domnievali. Posledné dva roky potvrdili, že ak existuje nádej, nevyhnutné zmeny sa budú musieť dotknúť skutočných príčin problémov. A oveľa viac ako iba dotknúť. Kapitalizmus a systém rozhodovania prostredníctvom štátu musí skončiť na smetisku dejín a my musíme vybudovať niečo lepšie.

Hnutie pracujúcich

klimastrajk 22.10. piket1Kapitalizmus ani štát nám neponúkli nič, čo by odvrátilo alebo pomohlo zvládnuť katastrofy, ktoré už prebiehajú a ktoré nás ešte čakajú. Ak chceme skutočné zmeny, bez sociálnych hnutí to nepôjde. Potrebujeme však nielen také, ktoré sa budú venovať klimatickej kríze, ale aj zmene spoločnosti ako takej.

Za kľúčové pritom považujeme hnutie pracujúcich, pretože je späté s prácou ako zdrojom reprodukcie a zmeny celého sveta.

Drvivá väčšina z nás prežije svoj život v pozícii pracujúceho či pracujúcej. V pozícii pracujúcich vytvárame a pretvárame svet. Ako hnutie tak máme potenciálne najväčšiu moc rozhodovať o tom, čo sa vyrobí, ako, kde a pre koho.

Stojíme však proti moci, ktorá sa riadi princípmi zisku, konkurencieschopnosti, uspokojovania ekonomických záujmov malej časti spoločnosti. Proti moci, ktorá ťahá celú spoločnosť ku dnu.

Navyše čelí hnutie pracujúcich v otázke klimatických katastrof zásadným výzvam. Tú zjavne najkritickejšiu má spoločnú s ostatnými hnutiami – prekonať všeobecnú neochotu ľudí organizovať sa.

Nie je čas na frustráciu – organizujeme sa

Rozsah katastrofy, ktorej čelíme, je obrovský a mnohostranný. Naša odpoveď síce môže byť len obmedzená, ale aj tak lokálne, nadregionálne a medzinárodne významná. Plná solidarity, vzájomnej pomoci, protestu a budovania zárodkov novej spoločnosti v našich aktivitách, organizáciách a vzťahoch všeobecne.

Rovnako by sme podľa nás mali pristupovať ku všetkým snahám o zmenu – k riešeniu problémov na pracoviskách, k protestom proti zásahom do práv a životov žien, k ekologickým aktivitám a všemožným ďalším bojom. A myslieť pri nich nielen na čiastkové ciele, ale aj širšie zmeny.

Nie je to len pekná teória, ktorá by bola v praxi nepoužiteľná. Naopak, tento prístup funguje a viaceré organizácie venujúce sa spomenutým bojom by to vedeli potvrdiť. Nezabúdame však na dôležitý fakt – odmietanie hierarchií, vzájomná pomoc a solidarita sú princípy, ktoré môžu podnietiť sociálne boje, no tieto princípy v bojoch aj samé vznikajú. A to je zdroj našej nádeje v prežitie spoločnosti.

Ekosystémy sú len jednou z obetí kapitalizmu a štátu

Dnes viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme nahradiť kapitalizmus výrobou a poskytovaním služieb bez motívu zisku a námezdnej práce. Toto by malo byť do budúcna stredobodom našich úvah o klimatickej zmene. Kapitalizmus a štát neničia len prírodu ako takú, ale aj naše životy. Každý deň. V práci aj vo vzťahoch k iným ľuďom. Otravujú nás svojimi hierarchiami a mocou.

Aj preto sa organizujeme. Spoločne sme skrátka silnejší a vieme dosiahnuť viac. Rozhodujeme horizontálne, bez podpory od štátu, mimo parlamentnej či komunálnej politiky a vplyvov firiem. Venujeme sa problémom v práci, ale aj problémom spojeným s klimatickou krízou, a to dokonca na medzinárodnej úrovni v rámci Medzinárodnej asociácie pracujúcich. Vzdelávame sa, komunikujeme, koordinujeme, objavujeme nové spôsoby boja proti všetkým formám moci a deštrukcie. Zúčastnili sme sa predchádzajúcich klimatických štrajkov, protestu proti výstavbe LNG terminálu v Bratislave a dnes opäť budeme na klimatickom štrajku.

Ak je ti náš prístup blízky, zapoj sa - https://priamaakcia.sk/zapoj-sa.

Solidárny zväz pracujúcich Priama akcia,
slovenská sekcia Medzinárodnej asociácie pracujúcich
www.priamaakcia.sk

Ďalšie informácie:

Ciele a princípy zväzu Priama akcia

Podporili sme protest proti výstavbe LNG terminálu (+foto)

Podporili sme klimatický protest v Bratislave aj protesty v Čile

Fotoreport z klimatického štrajku v Bratislave (20. 9. 2019)

Príklad štrajku proti klimatickej zmene

ODPORÚČAME

(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Stanovisko zväzu Priama akcia ku klimatickému štrajku 22. októbra 2021
22.10.2021 Keď sme sa zúčastňovali klimatických štrajkov v roku 2019, netušili sme, že ďalšie protesty ochromí pandémia. A keď prišla pandémia, vyzeralo to, že so zdanlivým útlmom niektorých odvetví príde aj isté, aspoň minimálne zlepšenie stavu planéty. Ukázalo sa však, že v skutočnosti sme na tom ešte horšie, ako sme sa domnievali. Posledné dva roky potvrdili, že ak existuje nádej, nevyhnutné zmeny sa budú musieť dotknúť skutočných príčin problémov. A oveľa viac ako iba dotknúť. Kapitalizmus a systém rozhodovania prostredníctvom štátu musí skončiť na smetisku dejín a my musíme vybudovať niečo lepšie.

3x VÝZVA zväzu Priama akcia ohľadom nevyplácania miezd
05.10.2021 1. Dlhuje ti zamestnávateľ mzdu? OZVI SA NÁM!
2. Pozitívne skúsenosti? PODEĽ SA O NE!
3. Informovanie o probléme a možnostiach, ako sa brániť. ZAPOJ SA!

Začína fungovať „Infoshop a archív radikálnej literatúry Malatesta” v Šuranoch
22.09.2021 Projekty takéhoto typu sú na Slovensku zriedkavé a zvyčajne sú doménou hlavného mesta, takže pozvanie zúčastniť sa na otvorení Infoshopu Malatesta v Šuranoch sme prijali s potešením. Oficiálne otvorenie sprevádzala dvojdňová akcia s názvom „Iný víkend!“. V piatok (17.9.) sa skôr diskutovalo, sobota bola venovaná hudobnej produkcii.

Aktuálna situácia ohľadom zbierky pre afganských anarchistov a anarchistky
14.09.2021 Od začiatku zbierky prešli tri týždne a udialo sa toho veľa, takže by sme sa chceli podeliť o najaktuálnejšie informácie.

Prezentácia a infostánky – Bystro fest, festival Povstanie Pokračuje, Mestský akčný kemp
03.09.2021 Prinášame krátke info o troch akciách, na ktorých sme sa zúčastnili za posledný týždeň.

V solidarite s protestujúcimi v Kolumbii - kontaktuj konzula v Bratislave (+vzor e-mailu)
18.05.2021 O situácii v Kolumbii nedávno informovala naša sesterská organizácia ULET (Priatelia MAP) a ďalšie kolektívy. Skrátenú verziu ich prehlásenia dnes publikoval kolektív Zdola. Okrem informovanosti však môžeme urobiť aj viac - vyjadriť svoj protest zástupcovi Kolumbie na Slovensku.

Ani Izrael, ani Palestína
18.05.2021 Zverejňujeme preklad prehlásenia WSA, našej sesterskej organizácie z USA (Priatelia MAP), s názvom „Za ukončenie izraelských útokov na Gazu! Za spoločný boj proti rasizmu a militarizmu!“

Vyšiel prvomájový špeciál časopisu Burič venovaný anarchosyndikalizmu
02.05.2021 Anarchistická informačná skupina AlterNativE zo Šurian začala začiatkom roka vydávať časopis Burič. V poradí už tretie číslo je venované Prvému máju a anarchosyndikalizmu. Publikácia je výsledkom spolupráce rôznych jednotlivcov, AlterNativE a nášho zväzu. Dá sa stiahnuť z uloz.to v PDF v dvoch verziách (na tlač a na čítanie).

Apart – viac než len knižnica! Nový komunitný priestor pre politiku a umenie v Bratislave
30.04.2021 V apríli otvorila svoje dvere knižnica v novom kultúrnom priestore kolektívu Apart so zámerom skĺbiť politiku a umenie. Ako sme sa však dozvedeli počas osobnej návštevy, v pláne je oveľa viac ako len verejná čitáreň so študovňou.

Najbližšie otvorené stretnutie bude 26. septembra
07.09.2020 Po júnovom stretnutí sa ďalšie otvorené stretnutie zväzu Priama akcia uskutoční v sobotu 26. septembra o 17:00 v bratislavskom Bystre. Budeme hovoriť o tom, ako by sme si navzájom vedeli pomôcť pri riešení problémov v regióne a ako podporiť aktivity, ktoré už prebiehajú. Budeme radi aj keď prídeš do diskusie s hocijakým vlastným bodom. Na stretnutí tiež budú naše propagačné materiály a publikácie. Môžeš si zobrať napríklad nálepky ku kampani venovanej koronakríze či brožúru „Ako sme si poradili s problémami v práci: Spory Priamej akcie 2015-2019“. Tešíme sa na stretnutie!