Prečo sme neodmenili GlutenFreeX a VegaNanu – tlačová správa Mikuláša, Čerta a Krampusa

6. decembra 2024

Kto ste mali možnosť stretnúť ma, viete, že nemám problém s odmeňovaním. Viete tiež, že sa mi nepáči, keď sa klame, podvádza, osočuje a myslí len na seba. A ešte viac sa mi nepáči, keď sa to robí kvôli peniazom. V takých prípadoch nemám problém si deň pred 6. decembrom spraviť aj špeciálne zastávky. A veruže sa tých zastávok vo svete našlo dosť. Dovoľte mi porozprávať vám o jednej vo Viedni, kam sa so mnou vydali Čert a Krampus a pridali sa aj ďalší pomocníci. A musím povedať, že aj keď sú to stvorenia ohavné, mali čo robiť, aby sa im z príbehu o obchode GlutenFreeX a VegaNane neobrátil žalúdok.


Podnikanie GlutenFreeX

Hoci GlutenFreeX nie je hlavnou postavou v tomto príbehu, platí pre ňu to isté, čo pre filmy – bez výrazných vedľajších úloh by to proste nefungovalo. GlutenFreeX má dvoch majiteľov a vystupuje pod rôznymi názvami:

Všetky odkazujú na prevádzku na Nussdorferstraße 43 a pre lepší prehľad ich budem označovať ako GlutenFreeX.

Táto firma chvíľu vystupovala aj pod označením Veganana a spravovala rovnomennú rakúsku webstránku. Tento názov súvisí s hlavnou postavou v našom príbehu – cukrárňou VegaNana v Bratislave, ktorú mala na starosti pekárka Katarína Podhorová a úradne bola napísaná na jej dcéru Alexandru Podhorovú. Trocha sa nám to komplikuje? Nebojte sa, Krampus vám to neskôr vysvetlí. Nateraz postačí povedať, že Podhorové spôsobili trom bývalým pracovníčkam v Bratislave dlh na mzdách vo výške 17 252,30 eur. Asi sa pýtate, prečo sme teda navštívili práve GlutenFreeX? Dôvodov je niekoľko.


Bezlepková vegánska pekáreň... Naozaj?

Jedna z recenzií na GlutenFreeX na Google Maps uvádza:

„Nazýva sa vegánskou cukrárňou, ale ani polovica výrobkov nie je vegánska? Mala by sa skôr nazývať bezlepková cukráreň, s vegánskou má málo spoločného...“

Čo na to majiteľ? Toto:

„Z 50 ponúkaných výrobkov je 40 vegánskych...  veľa bezlepkových a vegánskych... všetky vegetariánske... takže to má s tým veľa spoločného... :-)“

Musím povedať, že s Krampusom a Čertom sme po prečítaní týchto riadkov zostali bez slov. Ešte aj v pekle je už dnes všeobecne známe, že keď chcete znehodnotiť vegánsku myšlienku, hodíte ju do jedného vreca s vegetariánstvom.

Otázne je ako to je s bezlepkovosťou. Sám majiteľ tvrdí, že ponúkajú „veľa bezlepkových“ výrobkov. Nehovorí, že všetky. Čertovi to nedalo a skúsil sa viac pohrabať v recenziách na Google Maps. Našiel takúto:

„Dobrá chuť, až na punčový rez, ktorý bol príliš suchý. Škoricová buchta bola veľmi chutná a makový croissant tiež! Bohužiaľ, na druhý deň som sa necítila dobre. Mám celiakiu a pri jedle som naozaj opatrná. V ten deň som určite nejedla nič iné, čo by bolo nejakým spôsobom kontaminované. Možno to niekedy skúsim znova. V samotnej prevádzke by som nejedla, nepôsobí veľmi prívetivo a po opýtaní sa ukázalo, že nemajú toaletu pre zákazníkov, hoci sú tam miesta na sedenie.“

A prišla aj reakcia majiteľa:

„Žiaľ, punčový rez v našej ponuke nemáme a nikdy sme nemali. Pečieme tiež výlučne bezlepkovo, teda nič s pšenicou a nikdy sme nemali žiadne sťažnosti, keďže nemôže dôjsť k žiadnej kontaminácii. Možno ste si niečo poplietla?“

Recenzentka sa nedala a pre majiteľa, ktorý naznačil, že si vlastne vymýšľa, aktualizovala svoju recenziu a dopísala:

„Mala som na mysli kúsok punčovej torty! A nič som si nepoplietla.“

Ďalšia reakcia už neprišla (ale o chvíľu príde jedno vyjadrenie od druhého majiteľa, ktorý pochváli šišku s lepkom).

A pokiaľ ide o punčovú tortu, GlutenFreeX ju v obchode naozaj predáva. Zhodou okolností takúto tortu pečie aj pekárka Katarína z VegaNany, ktorej postupy počas pečenia boli v minulosti z hľadiska kontaminácie diskutabilné. O jej súčasných podmienkach na pečenie navyše vie len zopár ľudí a je možné, že potrebné informácie nemá ani GlutenFreeX.

No a čo sa týka pečenia, položte si s nami takúto otázku: „Je fér hovoriť, že pečiete, keď vlastne nič nepečiete, iba predávate výrobky od iných ľudí, čo pečú?“


Vzťah medzi GlutenFreeX a VegaNanou

Kým Čert skúmal recenzie na Google Maps, Krampus si všimol, že majitelia GlutenFreeX popísali hromadu nezmyslov aj na Facebooku. Na niektoré perly už reagoval zväz Priama akcia a iné okomentovali aj náhodní ľudia. Nás zaujal tento príspevok jedného z majiteľov GlutenFreeX zo štvrtka 24.10.2024 vo facebookovej skupine Vegan Wien 2.0:

„aby sme objasnili prípadné nedorozumenia... spolupracovali sme s veganana bratislava, kupovali sme od nich koláče ako rakúska spoločnosť GlutenfreeX, s vedením spoločnosti sme nemali nič spoločné, vôbec nič. vtedy sme si len mysleli, že názov Veganana je cool a zabezpečili sme si rakúsku doménu. Potom sa objavili tieto obvinenia, že táto bratislavská firma údajne neplatila zamestnankyniam, my sme sa potom pýtali na polícii a na súde v Bratislave a aj na Veganane Bratislava a všade nás ubezpečovali, že nie, žiadne obvinenia a žiadne konanie nebolo. A predpokladali sme, že v Rakúsku a dúfajme, že aj na Slovensku, je každý nevinný, kým sa mu nepreukáže vina. Bývalá šéfka Veganany Bratislava nám povedala, že kampaň tejto skupiny primai alkcia financoval jeden z jej konkurentov, aby sa zbavil konkurentky, ani na to ale nemáme žiadny dôkaz. Takže sme spoluprácu aj tak ukončili, lebo my z Rakúska sa do toho ťažko môžeme a nechceme miešať... a tak sa vzdávame názvu veganana a teraz sa voláme VeganX podobne ako GlutenfreeX, a stránka veganana . at sa mení na veganx, lebo v tejto bratislavskej firme sa neangažujeme, len sme od nich chvíľu brali koláče. zatiaľ máme vlastného pekára. dúfam, že som dokázal pomôcť.“

Deň na to prišla priama reakcia na jeho príspevok:

„Len minulý piatok ste mali vo svojom obchode koláče od Kataríny Podhorovej, pekárky VegaNany. Chcete povedať, že koláče Kataríny Podhorovej už nemáte vo svojom obchode ani na webovej stránke veganx.at a že ich už nebudete ponúkať?“

A znova, ďalšia reakcia už neprišla.

O prepojení pekárky Kataríny Podhovorej a GlutenFreeX sme našli ďalšie dôkazy. GlutenFreeX má momentálne v ponuke rovnaké krabičky s vianočným pečivom, ako vyrába ona. A na webe veganx.at sú aj rovnaké torty a fotky sortimentu prevzaté od VegaNany (niektoré dokonca na tanieroch s logom VegaNany).

Ono to až vyzerá, že GlutenFreeX považujú ľudí za natoľko sprostých, že stačí povedať, že meno dodávateľa na papieri je iné, a prestanú sa pýtať, kto v skutočnosti výrobky pečie a či to náhodou nie je osoba, ktorá spôsobila hromadu dlhov. Za takýto urážlivý prístup k ľuďom má GlutenFreeX ďalší čierny bod.

A teraz si priebežne zhrňme zopár faktov:

  • Je otázne, či je GlutenfreeX výlučné bezlepkový obchod.
     
  • Je isté, že GlutenfreeX nie je výlučne vegánsky obchod.
     
  • GlutenfreeX naďalej odoberá výrobky od Kataríny Podhorovej, aj napriek tvrdeniu o ukončení spolupráce, a zavádza ľudí o ich pôvode.
     
  • GlutenfreeX za sebou zanecháva nemalú uhlíkovú stopu tým, že čerstvé pečivo dováža niekoľkokrát do týždňa zo zahraničia. Čertovi to síce v konečnom dôsledku vyhovuje, všakže, ale aj tak si neodpustil poznámku: „To v tej Viedni fakt nemajú vhodných bezlepkových či vegánskych dodávateľov?“ Navyše ceny výrobkov sú miestami naozaj premrštené – v prípade bezlepkového chleba, ktorý je dovážaný zo Slovenska, ide napríklad o dvojnásobok ceny ako v krajine pôvodu.



Falošné recenzie

Čert má čuch na podvody a ako prvý si všimol, že v posledných dňoch sa na Google Maps začali objavovať veľmi pochybné recenzie, ktoré si pochvaľujú obchod na Nussdorferstraße 43.

Tieto recenzie začali vo veľkom počte pribúdať v reakcii na kritiku smerovanú na GlutenFreeX. Napríklad po jednej kritickej recenzii prišlo v priebehu pár hodín päť pozitívnych, pričom išlo o ľudí z okruhu priateľov pekárky Kataríny! A ako reagoval majiteľ? Na negatívnu recenziu písanú po nemecky, v ktorej sa ani nespomína nakupovanie v predajni, napísal:

„Vieme, od ktorého konkurenta to pochádza) Nikdy ste u nás neboli... prosím, pošlite účtenku, čo ste od nás údajne kúpili.“

Zisťoval, či v obchode bolo aj 5 osôb z Bratislavy, ktoré mu dali 5-hviezdičkové hodnotenie za koláče (vrátane odfoteného balíčka s vianočným pečivom od pekárky Kataríny), pričom v prípade písomných hodnotení išlo o text písaný po slovensky? Pýtal si od nich účtenku? Nie. Spravil však to, že rovnakú reakciu o konkurencii a účtenke popridával aj pod ďalšie kritické recenzie.

Čert sa chcel ukázať a prekvapiť nás ešte jednou vecou, hoci v tomto bode sme už čakali hocičo. Keď nám prečítal nasledujúcu „recenziu“ spred pár dní, už sme sa museli len smiať, pretože jej autorom je jeden z majiteľov GlutenfreeX:

„Lahodné, chutné vegánske sladkosti vyrábané ručne. Mnohé z nich sú k dispozícii aj v bezlepkovej verzii. Výhodné ceny 1 vegánsky koláč za 4,90eur! Dosť ma prekvapila deluxe šiška - vegánska s lepkom za 3,90!“

V skutočnosti to smiešne nie je. Tváriť sa, že som náhodný návštevník úprimne nadšený z úžasnej ponuky, keď v skutočnosti firmu vlastním, proste nie je v poriadku.

Objavili sa aj recenzie, ktoré vyčítajú kvalitu výrobkov a cenu a aj v týchto prípadoch mali reakcie firmy pramálo spoločného so slušnosťou:

„Veľmi ma potešilo, keď sa otvorila táto úplne bezlepková pekáreň. Vyskúšala som aj celý sortiment. Chleby sú chutné - ale pomer cena/výkon absolútne nezodpovedá kvalite! Viem, že bezlepkové výrobky sú veľmi drahé. Ako celiatik som, žiaľ, ochotný akceptovať takéto premrštené ceny. Avšak sendviče robené bez lásky za takmer 7 EUR (online doručenie) sú absolútne prehnané! Šišky boli sotva naplnené džemom a večer sa už nedali jesť. Pekárni som dala šancu niekoľkokrát, ale tým to pre mňa končí – obídem sa bez týchto predražených výrobkov, ktoré podľa môjho názoru absolútne nezodpovedajú cene!“

A reakcia? Selektívna ako zvyčajne:

„Ďakujeme, poznáme konkurenta, od ktorého to pochádza) Prosím o účtenku za to, čo bolo u nás vraj kúpené.. chlebíčky stoja u nás 4,90.-.“

Na suché a predražené pečivo sa pritom sťažovali aj ďalší ľudia. Niet sa čomu čudovať: nie všetky výrobky sa dovážajú na dennej báze. S tým sa však už majiteľ nepriznáva. Namiesto toho osobu, čo vyjadrila názor a jasne napísala, že išlo o online objednávku (takže cena mohla byť vyššia), obvinil z podvodu, a tým celú pointu v podstate odbil.


VegaNana – vegánske vykorisťovanie a pokrytectvo

Prišiel čas predstaviť hlavné postavy nášho príbehu. Nepôjdeme však do detailov, lebo o tie sa už postaral zväz Priama akcia vo viacerých článkoch na svojej webstránke. Povedzme si len tie najaktuálnejšie informácie.

Začnime od osoby, ktorá je právne zodpovedná za vykorisťovanie bývalých pracovníčok a obrovský dlh (popri ňom dlhuje k 20.11.2024 aj 4469,37 eur na sociálnom a 2983,35 eur na zdravotnom poistení). Svoju živnosť „Alexandra Podhorová – Veganana“ má však aj napriek údajnému ukončeniu spolupráce s pekárkou Katarínou stále platnú. A ako si v súčasnosti žije? Súdiac podľa jej Instagramu sa naďalej rada prezentuje ako osoba, ktorá chce pútať pozornosť a obklopuje sa drahými vecami. Doteraz pritom neprejavila snahu zapojiť sa do vyplácania dlžných peňazí a nevyriešila ani nezrovnalosti v administratíve spojené so zamestnávaním ľudí.

A teraz naša hlavná postava. Pekárka Katarína Podhorová. Možno šikovná v kuchyni, no používajúca podvodné praktiky, ktoré sú zavrhnutiahodné. Celé svoje podnikanie postavila na tom, že žila z práce iných a nebola schopná ani ochotná za ňu platiť dohodnuté peniaze. Jej primárna zodpovednosť za dlh spočíva v tom, že s bývalými pracovníčkami riešila nástup do práce, dohodu na mzde, organizáciu práce, vyplácanie miezd a ďalšie pre bežných chod podniku kľúčové záležitosti.

V súčasnosti pečie so svojím spolupracovníkom Patrikom Gregorovičom a naďalej spolupracuje s GlutenFreeX. Do Viedne im dodáva svoje koláče a najnovšie aj balíčky s vianočným pečivom. Krampus si dal tú námahu a pripravil aj screenshoty.

VegaNana zdieľa video svojho spolupracovníka s vianočným balíčkom:



VeganX propaguje vianočný balíček od VegaNany (môžete si ho dohľadať pod názvom Endlich da!! Unser veganes Weihnachtsgebäck, mit Liebe):

veganX_veganana

Pre GlutenFreeX je táto spolupráca zjavne výnosná, pretože pekárku urputne bránia, kde sa to len dá. Z toho, čo som však zatiaľ videl, nie úplne rozumiem takémuto správaniu. Tisíce eur, ktoré dlhuje VegaNana za prácu, len tak nezmiznú. Bývalé pracovníčky vedia, že dohody sa majú iavať, a o svoje peniaze budú žiadať, kým ich nedostanú. Ak je ziskuchtivcom na strane pekárky aj GlutenFreeX jedno, že to na nich vrhá zlé svetlo, nuž...


Nech sú blížiace sa sviatky o vzájomnej pomoci

A nielen sviatky, ale aj naše každodenné konanie. Ukážme ľuďom, čo myslia hlavne na svoj prospech a nedokážu prijať zodpovednosť, že ich o nich vieme a že nám ich konanie prekáža. A že na nich budeme upozorňovať, kým s tým neprestanú.

Čo je však ešte dôležitejšie, nezabúdajme, že príbehy ako tento sú predovšetkým o ľuďoch, čo kvôli zlému správaniu a vykorisťovaniu trpia. Nie je to ojedinelý príbeh, ale to, aký bude jeho koniec, môžete ovplyvniť aj vy. Napríklad tak, že napíšete jednoduchý odkaz na Google Maps (sem https://maps.app.goo.gl/Ecx85FdJHxeJSMh6A a/alebo sem https://maps.app.goo.gl/84SJ94DgCv4cYvtz6) v duchu „Neodporúčam kvôli správaniu firmy“, „Netvrdím, že nemajú chutné koláče, ale prístup k vegánstvu mi nie je po chuti“, „Nestojí za návštevu“ apod.

Recenziu môžete pridať aj na HappyCow (https://www.happycow.net/reviews/glutenfreex-vienna-385903 alebo Tripadvisor https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g190454-d28247005-Reviews-Glutenfreex_Bakery_And_Patisserie-Vienna.html). Takisto im viete písať pod príspevky na ich Instagrame, aj keď tam kritické hlasy rýchlo mažú.

Ozvať sa znamená prispieť k riešeniu. V tomto prípade sme sa s Čertom a Krampusom zhodli, že GlutenFreeX ani VegaNana si nezaslúžia nijakú odmenu. Tá patrí bývalým pracovníčkam VegaNany.

GlutenFreeX je pochybný podnik a výrazne napomáha tomu, aby z toho pekárka Katarína Podhorová vyviazla bez zaplatenia dlhu. A s takýmto konaním sa nedá súhlasiť. Chceme preto vyzvať všetkých ľudí s dobrým srdcom, aby podporili Janu, Lauru a Veroniku v ich snahe dosiahnuť vyplatenie miezd.

 

Mikuláš, Čert a Krampus
Viedeň 5.12.2024