Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.

Doterajšie výsledky boja pracovníkov poľského Amazonu
10.02.2015

V týždni od 26. do 31. januára 2015 sa vo svete konalo niekoľko akcií proti spoločnostiam Amazon a Manpower. Zámerom bolo podporiť zväz ZSP (MAP Poľsko) aj neorganizovaných pracovníkov v skladoch poľského Amazonu v ich boji za lepšie podmienky (informácie o problémoch a požiadavkách sme publikovali v článku Amazon a Manpower – podpor pracovníkov, ktorí bojujú proti zlým pracovným podmienkam). Protestné maily alebo faxy prišli od organizácií a jednotlivcov z mnohých krajín a akcie sa uskutočnili v Británii, na Slovensku, v Česku, Chorvátsku, Španielsku, Nórsku, Brazílii, Poľsku a USA.

V pondelok ráno 26.1. sa konala prvá z akcií v Poľsku. Pracovníci z Amazonu v Sadoch navštívili pobočku pracovnej agentúry Manpower. Časť z nich išla do kancelárie, časť ostala vonku rozdávať letáky. Mnohí okoloidúci poznali zlé pracovné podmienky v Amazone a vyjadrili im podporu.

Nasledovala návšteva pracovnej agentúry Adecco, kde hovorili o problémoch s dlžnými peniazmi. Na rozdiel od Manpoweru, v Adeccu reagovali pomerne rýchlo a dlžné peniaze poslali na účty pracovníkov niekoľko hodín po akcii. Manpower ešte vždy rieši vec so svojím právnym oddelením.

V rovnaký deň sa pred dverami pobočky Manpoweru v Manchestri objavili kamaráti z miestnej skupiny zväzu Solidarity Federation (MAP Británia), čo vedenie dosť naštvalo. Rozdávali sa letáky opisujúce situáciu a vyjadrujúce podporu pracujúcim, ktorí sa organizujú a bojujú za svoje mzdy.

V utorok 27.1. navštívili pobočku Manpower aj kamaráti zo zväzu CNT v Salamance (MAP Španielsko), ktorí majú zlé skúsenosti s agentúrami dočasného zamestnávania. Momentálne vedú spor s agentúrami Adecco a Randstad týkajúci sa sprostredkovania práce pre call centrum spoločnosti Orange. Pred Amazonom šírili informácie o boji v Poľsku a vyjadrili solidaritu pracovníkom.

V stredu 28.1. sa ZSP ukázali v sídle Manpoweru vo Varšave a pokúšali sa dosiahnuť nejaký pokrok v plnení požiadaviek. Vedenie je tvrdohlavé a ľuďom nechce vyplatiť peniaze za naplánovaný pracovný rozvrh v prípade, keď počas neho nedostanú pracovné úlohy. Od iných agentúr pritom peniaze dostávajú. Manpower tvrdia, že tieto pracovné úlohy neboli rozvrhnuté, no ZSP prišli s ďalšími dôkazmi, ktoré sťažujú vedeniu vyhováranie. Manpower sa vyjadrili, že svoje stanovisko zverejnia do 14 dní. ZSP prisľúbili, že sa vrátia a dajú im pocítiť, že nemôžu ľudí stále odbíjať. 

Letáky rozdávali aj kamaráti z NSF (MAP Nórsko), a to v hlavnom meste Oslo počas prebiehajúceho generálneho štrajku. 

Vo štvrtok 29.1. sa Solidarity Federation zapojili do komunikačnej blokády dvoch pobočiek Manpoweru v Londýne, počas ktorej telefonovali a posielali e-maily na podporu pracujúcich. 

V rovnaký deň navštívil zväz Priama akcia slovenské sídlo Amazonu (viac v článku Protest v Bratislave proti praktikám Amazonu). 

Vo štvrtok navštívili pobočku Manpower aj kamaráti z pražskej solidárnej siete Solis.

Pred pobočkou Manpower zorganizoval piket aj zväz CNT-Almeria.

V sobotu 31.1. sa vybrali do centra Amazonu v priemyselnej oblasti Madridu členovia zväzu CNT. Pred bránou zorganizovali piket, rozdávali letáky a vyjadrili podporu boju.

V Brazílii vyšli kamaráti z COB (MAP Brazília) do ulíc a informovali ľudí o boji v poľskom Amazone.

Pobočku Manpower navštívili aj kamaráti z MASA v Chorvátsku a informovali o situácii pracovníkov.

Jedna akcia sa konala už skôr v USA, kde 16. januára navštívili členovia zväzu IWW v Milwaukee sídlo Manpoweru. Diskutovali so zástupcom oddelenia ľudských zdrojov a predstavili požiadavky pracujúcich.

 

Čo sa zatiaľ dosiahlo

Napriek stále nevyriešeným problémom dosiahlo vyše 30 pracovníkov vyplatenie rôznych súm za rozličné veci. Vyše tucet ľudí dostalo peniaze za prestoje (12-21 dní), čo boli zatiaľ najvyššie sumy. Došlo k vyplateniu meškajúcich miezd aj so zákonným úrokom z omeškania. Ďalej boli vyplatené náklady na pranie vlastného oblečenia, ak človek nedostal firemnú uniformu, dni na PNke, ktoré firma nechcela priznať, obdobie zaúčania, niekoľko nadčasov, plné sumy namiesto pôvodne nižšie vypočítaných miezd, nevyčerpaná dovolenka atď. V prípade niektorých pracovníkov išlo až o sumy vo výške mesačnej mzdy.

Treba vyriešiť ešte veľa vecí

Faktom ostáva, že agentúry a Amazon odmietajú overovať, či každý dostal zaplatenú správnu sumu. Ak sa pracovník sám zamestnávateľovi neozve a nepovie „dostal som nižšiu mzdu“, nebudú sa ním zaoberať. Podľa ZSP by mali preveriť, či nedošlo k nezrovnalostiam u všetkých pracovníkov, čo firmy odmietajú. Svoje dosiahnu len tí, ktorí sa ozvú.

Pracovné podmienky majú stále ďaleko k žiaducim. ZSP majú informácie o nehodách na pracovisku a jednu správu o ututlaní nehody spôsobenej tým, že pracovníčka musela prenášať príliš ťažké bremená. Takisto pretrvávajú nedostatky v oblasti BOZP.

ZSP tiež zistili, že niektorí ľudia majú preplácané prestávky a iní nie, prípadne ich nemôžu využiť, čo bude ďalšou z tém na vyriešenie.

Ďalším problémom je vzdialenosť jedálne. Obedná prestávka trvá len 30 minút a za tento čas sa jednoducho nedá prísť do jedálne, najesť sa a vrátiť sa na miesto. Amazon počíta každú zameškanú minútu a strháva zo mzdy aj za niekoľko sekúnd navyše na toalete.

ZSP majú informácie aj o okamžitých výpovediach z neznámych príčin. Pracovníci sú tým pádom ukrátení o peniaze vo výpovednej dobe.

Vyvstávajú aj otázky o chýbajúcom zdravotnom poistení.

A napokon je tu problém v Bielanoch Wroclawskich, kde majú pracujúci ešte vždy základnú mzdu nižšiu ako v Sadoch, aj keď vykonávajú rovnakú prácu.

Protiodborové zastrašovanie

Chceli by sme poukázať aj na fakt, že v Sadoch sa zisťovalo, či tam pôsobia členovia ZSP v snahe zastrašiť ich.

Tzv. „inštruktori“ tiež verejne kritizovali aktivity ZSP. Je to samozrejme smiešne, keďže ZSP vyvíjajú aktivity, aby pracovníci dostali, čo im firma dlhuje, a bojujú za lepšie pracovné podmienky. Od „inštruktorov“ sa však dá čakať, že budú chrániť firmu, lebo majú iné postavenie vo firemnej hierarchii a s firmou sa väčšmi stotožňujú...

Budovanie solidarity

Existenciu základnej odborovej organizácie v Amazone oznámili aj ďalšie odborové zväzy, žiaľ, doteraz sa proti praktikám firmy nevyjadrili a nepodporili pracovníkov, ktorí momentálne bojujú o mzdy. Jedna sa dokonca otvorene postavila proti vyhláseniam pracovníkov Amazonu (vrátane tých zo zväzu ZSP), ktorí opísali pracovisko ako „pracovný tábor“, a pokúša sa vystupovať proti zväzu.

Toto nie je správna cesta, ako budovať solidaritu na pracovisku. Teraz je dôležité, aby boli pracujúci jednotnejší a organizovanejší, aby mohli presadiť viac spoločných požiadaviek. „Dúfame, že v nasledujúcich mesiacoch sa nám podarí posilniť solidaritu a pracujúci budú aktívnejšie podporovať zlepšenie pracovných podmienok,“ uzatvárajú ZSP.

„Ďakujeme kamarátom z celého sveta za neustálu podporu.“

Zatiaľ môžeš podporiť boj pracovníkov aj ty napríklad poslaním protestného emailu (pozri http://amazon.zsp.net.pl/for-better-working-conditions-in-amazon/emailpage). Podrobnejší postup nájdeš v článku Amazon a Manpower – podpor pracovníkov, ktorí bojujú proti zlým pracovným podmienkam.

Na základe správ na webstránke MAP a ZSP spracoval Michal Tulík

Súvisiace články:
Zväz ZSP v Amazone žiada realistické normy a vyššie mzdy 
Protest v Bratislave proti praktikám Amazonu
Amazon a Manpower – podpor pracovníkov, ktorí bojujú proti zlým pracovným podmienkam

ODPORÚČAME



(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (24.4.)
19.04.2024 V stredu 24. apríla o 18:00 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Večer so zväzom Priama akcia v Hájovni – ako konáme a aké sú možnosti zapájať sa?
13.02.2024 V sobotu 16.3. sa uskutoční akcia, kde budeme rozprávať o úspešnom organizovaní sa, ako sa nám darí prepájať anarchistické myšlienky s praktickou činnosťou, ale aj o veciach, ktoré zaujímajú teba.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (21.2., Kubik)
05.02.2024 Po krátkej pauze pokračujeme ďalším stretnutím aj v trnavskom Kubiku na Štefánikovej 4 o 19:00! Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Tentokrát budeme okrem iného pokračovať v prípravách kampane „Ideš na brigádu?“. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie.
(FB podujatie)


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (18.1.)
08.01.2024 Vo štvrtok 18. januára o 18:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník - https://www.priamaakcia.sk/zapoj-sa. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Ohliadnutie sa za otvoreným stretnutím v Skalici
10.09.2023 Otvorené stretnutie PA sa uskutočnilo prvý raz v regióne mimo väčších miest. Poteší, že aj na Záhorí sú ľudia, ktorí sa chcú aktívne zapájať do riešenia problémov na pracoviskách a komunite, navzájom si pomáhať a učiť sa od seba. Nadobudnuté zručnosti sa v budúcnosti zídu pri vedení sporov a ďalšom organizovaní sa. Príjemná pracovná atmosféra dotvárala celý priebeh stretnutia a dohodli sme viacero praktických vecí a možností ako sa zapojiť. K dispozícii boli tiež materiály súvisiace s anarchosyndikalizmom a hnutím pracujúcich.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (20.9., Foajé)
30.08.2023 Po mesačnej prestávke pokračujeme od 20. septembra v otvorených stretnutiach vo Foajé na Štefánikovej 16 o 19:00. Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (17.8.)
04.08.2023 Vo štvrtok 17. augusta o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Skalici (30.8.)
30.07.2023 Vďaka dotazníku sme sa v poslednom čase spoznali s ľuďmi z viacerých regiónov. Naším cieľom je, aby sa rozvíjali aktivity v čo najviac lokalitách a nielen vo veľkých mestách ako sú Bratislava, Košice či Trnava. Aj preto nás teší, že ďalšie otvorené stretnutie bude v Skalici. Určené je pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci či na brigáde, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú do nejakých zapojiť, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom a spoznať podobne zmýšľajúcich ľudí z regiónu. Ak chceš prísť, kontaktuj nás vopred cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net) alebo vyplň spomínaný dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Prenasledovanie odborov v Rusku
11.07.2023 Z rôznych miest Ruska neustále prichádzajú správy o represiách voči odborom. Zámienky na prenasledovanie sú rôzne, vždy však ide o pomstu zo strany štátu a kapitálu. Vo vojenskej atmosfére militarizácie a „mobilizácie národa“ navyše vzniká ešte väčší priestor na útoky na pracujúcu triedu.
V minulom roku sa represie dotkli odborového zväzu Kuriér, ktorí sa dostali do povedomia svojimi štrajkami a ktorého hlavná postava Kirill Ukrajincev bol 26. apríla 2022 zatknutý (viac info tu https://priamaakcia.sk/Podpor-odbory-Kurier-v-Rusku-celia-represii-zo-strany-rezimu.html).


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (12.7., Foajé)
02.07.2023 Aj v júli otvoríme od 19:00 priestory Foajé na Štefánikovej 16 pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (28.6., Kubik)
24.06.2023 V stredu 28. júna budeme o 19:00 opäť v Kubiku na Štefánikovej 4 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (21.6., Foajé)
31.05.2023 V stredu 21. júna budeme opäť vo Foajé na Štefánikovej 16 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach
15.05.2023 V utorok 23. mája o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciach na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (17.5., Foajé)
26.04.2023 V stredu 17. mája o 19:00 budeme znova vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: fb.com/events/3308024289463267

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (Collosseum, 27.4.)
21.04.2023 Vo štvrtok 27. apríla o 17:30 sa v Collosseu uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.


Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.
Log in