Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.

Stanovisko zväzu Priama akcia ku klimatickému štrajku

19. september 2019

V priebehu niekoľkých mesiacov urobilo hnutie upozorňujúce na globálnu klimatickú krízu zásadný krok a oslovilo pracujúcich. Jedným z prvých výsledkov je klimatický štrajk, ktorý sa uskutoční 20. septembra. V kontexte boja proti klimatickej katastrofe sa hnutie pracujúcich ocitá pred výzvou, s ktorou sa bude musieť vyrovnať. Hoci táto výzva nie je nová, vyžaduje si väčšiu pozornosť ako doteraz.

Vplyvy klimatickej krízy zažívame už dnes na vlastnej koži. Na Slovensku bolo z desiatich najteplejších rokov od roku 1872 až deväť zaznamenaných po roku 2000. Už teraz vidíme rýchly vzostup teploty vzduchu, pokles zrážok, nárast sucha a pokles dostupnosti vodných zdrojov.

Ak nedôjde k zásadným zmenám, podľa ministerstva životného prostredia budeme na Slovensku čeliť nárastu teploty vzduchu o 2-4 °C, dlhotrvajúcim obdobiam sucha v letných a jesenných mesiacoch spojeným s nedostatkom vody, ďalším poklesom zrážok a vlhkosti pôdy na juhu Slovenska a naopak nárastom zrážok hlavne na severe krajiny. Hrozí aj zníženie pôdnej úrodnosti a poľnohospodárskej produkcie, pokles až strata biodiverzity, teplejšie zimy, častejšie zimné povodne a o 30-50 percent menej vodných zdrojov ku koncu tohto storočia. Toto však nie celý výpočet, a to sme vôbec nespomenuli ekonomické, sociálne a politické problémy, ktoré sa objavia v súvislosti so zmenou klímy.

Základná otázka: Aká je príčina?

Ak chceme zastaviť a zvrátiť katastrofu, do ktorej sa rútime, potrebujeme pomenovať príčiny.

Často počúvame frázy, že za problém môžeme „my“, „ľudská činnosť“, „človek“. Chápeme, prečo sa tieto frázy používajú – zdôrazňuje sa tým, že súčasný vývoj nie je výsledkom prirodzených prírodných procesov. Na druhej strane však toto pomenovanie príčiny nestačí. Môže totiž viesť k mylným predstavám, že ak zmeníme „naše“ spotrebiteľské správanie (a vlády uskutočnia zopár opatrení), všetko bude „v pohode“.

Nesúhlasíme s názorom, že za krízu môže ľudstvo ako celok a jeho spôsob života. Podľa nás je príčinou klimatickej krízy kapitalizmus ako ekonomický systém založený na práci za mzdu, súkromnom vlastníctve výrobných prostriedkov (pôdy, tovární, strojov či kancelárií...) a výrobe určenej pre trh a pre zisk.

Kľúčový je v tomto kontexte najmä posledný aspekt – výroba pre zisk. Výroba sa dnes neodvíja od potrieb a želaní väčšiny ľudí na planéte. Vychádza z vízie zisku, ktorá je v súčasnosti pripútaná k ekonomike založenej na ťažbe a spaľovaní fosílnych palív.  Kapitalizmus teda doteraz nielenže nedokázal poskytnúť dôstojný život veľkej časti svetovej populácie, ale nás aj čoraz rýchlejšie ženie do globálnej katastrofy.

Otázka za milión (ďalších rokov pre život ľudí na planéte): Aké je riešenie?

Občas je náročné zorientovať sa v množstve návrhov, ktoré sa objavujú. Podľa nás by sme sa mali sústrediť na tie opatrenia, ktoré zdôrazňujú rozširovanie namiesto okresávania slobôd, oslabujú individualistický prístup a presadzujú kolektívne využívanie zdrojov. Všímajme si, aký vplyv majú tieto riešenia na mocenské vzťahy, koho zvýhodňujú, koho najviac zasahujú a či náhodou iba nezachraňujú systém, ktorý je založený na nerovnosti.

Za seba hovoríme, že sa nechceme podieľať na presadzovaní opatrení, na ktoré nakoniec doplatíme my, bežní pracujúci ľudia. Skutočné riešenia podľa nás musia vychádzať zdola, od miestnych komunít, ktoré budú nezávislé od vplyvov firiem a politiky.

Septembrový klimatický štrajk môže byť prvým reálnym štrajkom, do ktorého sa ľudia z celého sveta môžu zapojiť z pozície pracujúcich. Pripomína, že ochromenie výroby môže byť nástrojom na dosiahnutie zmien nielen na úrovni ekonomických požiadaviek, ale aj tých politických, sociálnych a environmentálnych. Dal by sa aj kritizovať, ale vnímame ho ako test, ktorý môže otvoriť diskusiu. Sme na začiatku.

Solidárny zväz pracujúcich Priama akcia,
slovenská sekcia Medzinárodnej asociácie pracujúcich
www.priamaakcia.sk

Diskusia

Vitajte v diskusii k článku. Cieľom diskusie je navzájom sa deliť o svoje pohľady na tému, skúsenosti a nejasnosti.
Ďakujeme, že v diskusii komunikujete s úmyslom konštruktívnosti, vzájomnej pomoci a úcty. Všetka komunikácia, ktorá ma iné ciele, bude presunutá tam, kam patrí - do smetného koša.

Pridaj pr?spevok

ODPORÚČAME

(píš s diakritikou)

SPRÁVY

PODCHODY „Priechody pre chodcov“ - benefičný album na podporu zväzu Priama akcia
28.11.2022 Podchody je anarcho-dub-poetry projekt. Ide o mix proletárskej poézie a dub muziky. 5 songov, cca 12 minút. Príspevkom na bandcampe môžeš podporiť zväz Priama akcia.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (16.11.)
30.10.2022 Posledné tohtoročné stretnutie v Bratislave sa uskutoční v stredu 16. novembra o 19:00 v Kalabe na Zámockej 5. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít.

Kampaň zväzu ZSP proti predajniam Żabka a pomoc ukrajinským pracujúcim
16.10.2022 Zväz ZSP vo Varšave začal Medzinárodný týždeň proti nevyplácaniu miezd priamou akciou v predajni Żabka a plánuje aj akcie s ukrajinskými pracujúcimi. V oboch prípadoch ide o dlžné mzdy.

K útoku z 12. októbra
13.10.2022 Je náročné nájsť slová, ktoré by vyjadrili náš hnev a smútok po včerajšom útoku. V týchto ťažkých chvíľach myslíme na ľudí, ktorých včerajšok zasiahol najviac.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave a Bratislave (27. a 28.10.)
13.10.2022 V októbri sa vidíme nielen v komunitnom centre Kalab, ale aj v trnavskom Kubiku. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí majú problémy v práci (napríklad ale nielen nevyplatené mzdy) a chcú ich aktívne riešiť, prípadne chcú prispieť do diskusie inou témou alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Stretnutia v júli a septembri v Bratislave boli konštruktívne a s nápadmi na nové aktivity (ktoré sa nakoniec aj zrealizovali) prišli aj ľudia, s ktorými sme sa videli prvýkrát. Dúfame, že podobne tomu bude aj v Trnave. Vidíme sa vo štvrtok 27.10. v Kubiku na Štefánikovej 4 alebo v piatok 28.10. v Kalabe na Zámockej 5. Obe stretnutia sa začínajú o 18:00.

Zväz ZSP uspel v spore o nevyplatenú mzdu s kníhkupectvom vo Varšave
10.10.2022 Kníhkupectvo v štvrti Muranów meškalo od marca s výplatou mzdy bývalej zamestnankyni. Tá sa rozhodla dožadovať sa dlžných peňazí spoločne so Zväzom syndikalistov Poľska a vo výzve, ktorú poslali šéfovi, spomenuli aj chystanú kampaň poukazujúcu na pracovné praktiky v kníhkupectve. Zamestnávateľ reagoval takmer okamžite a peniaze previedol na účet.

Aktualizácia o situácii väzneného Kirilla Ukrajinceva, aktivistu odborov Kuriér v Rusku
05.10.2022 Vo štvrtok 22. septembra bola Kirillovi predĺžená vyšetrovacia väzba do 19. októbra. Hrozí mu až päť rokov väzenia za „zvolanie alebo účasť na nepovolenom zhromaždení viac ako dvakrát v priebehu 180 dní“. Za jeho prepustenie a zrušenie všetkých obvinení prebehlo vo viacerých ruských mestách niekoľko menších protestných akcií a solidaritu vyjadrili aj viaceré organizácie a osoby v zahraničí vrátane nášho zväzu a ďalších zväzov združených v Medzinárodnej asociácii pracujúcich.

Úskalia organizovania sa na pracoviskách (Liptovský Mikuláš, 22.9.)
05.09.2022 Vo štvrtok 22. septembra o 18:00 sa v Liptovskom Mikuláši zúčastníme na diskusii venovanej problémom spojeným s organizovaním sa na pracoviskách (v pôvodnom termíne 14. apríla sa uskutočniť nemohla). Akciu organizuje vo svojich priestoroch na Námestí osloboditeľov 1 občianske združenie Diera do sveta (web, FB).

V Košiciach sa uskutočnilo ďalšie otvorené stretnutie zväzu Priama akcia
30.08.2022 Vo štvrtok 11.8. sa uskutočnilo druhé tohtoročné otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach. Tentoraz bolo oveľa početnejšie ako naposledy a väčšinu ľudí sme doteraz nepoznali. Okrem činnosti a histórii zväzu sa hovorilo o zlepšení propagácie, nadchádzajúcich komunálnych voľbách, podujatiach v Košiciach pri príležitosti stého výročia založenia Medzinárodnej asociácie pracujúcich atď.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v komunitnom centre Kalab (28.9., BA)
22.08.2022 Na júlovom stretnutí v Kalabe sme spoznali nových ľudí a vznikol na ňom nápad organizovať piknik, kde vznikol priestor na diskusie a spoznávanie sa s ďalšími ľuďmi. To nás povzbudilo k zorganizovaniu ďalšieho stretnutia už v septembri, konkrétne v stredu 28.9. o 18:30 opäť v Kalabe na Zámockej 5. S vlastným bodom na stretnutie môžeš prísť aj ty. Zámerom je diskutovať o tom, ako by sme si navzájom vedeli pomôcť pri riešení problémov, s ktorými sa stretávame, a ako podporiť existujúce aktivity. Okrem tém, s ktorými prídu samotní ľudia, budeme určite hovoriť aj o aktivitách k októbrovému Medzinárodnému týždňu proti nevyplácaniu miezd. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a .

Grilovačka vo Viedni
14.08.2022 Nedeľa 7. augusta, Viedeň, slnečné popoludnie, záhrada rodinného domu a v tieni stromov zhruba 15 kamarátov a kamarátok zo zväzu WAS (Viedenský zväz pracujúcich) pri griloch a ohnisku.

Otvorené stretnutie so zväzom Priama akcia v Košiciach (11.8.)
01.08.2022 Ak  máš záujem nadviazať kontakt či riešiť konkrétny problém na pracovisku, resp. v regióne spoločne s naším zväzom, pozývame ťa na stretnutie vo štvrtok 11. augusta.

Zahraniční pracovníci v hotelierstve dosiahli vyplatenie dlžnej mzdy v Rakúsku
17.06.2022 Jazyková bariéra, neznalosť pracovného práva a osamotenosť sú jedny z hlavných dôvodov zraniteľnosti pracujúcich v zahraničí. Ich neistú pozíciu pravidelne zneužívajú rôzne firmy, ktoré počítajú s tým, že ak im napríklad nevyplatia mzdy, prejde im to. Dvaja Gréci pracujúci v hoteli neďaleko rakúskeho Zwettlu pre upratovaciu firmu sa v roku 2021 dostali do podobnej situácie. Spojili sa však s WAS (Viedenský zväz pracujúcich) a spoločne vybojovali dlžné mzdy.

Úskalia organizovania sa na pracoviskách (Liptovský Mikuláš, 14.4.)
04.04.2022 Vo štvrtok 14. apríla o 18:00 sa v Liptovskom Mikuláši zúčastníme na diskusii venovanej problémom spojeným s organizovaním sa na pracoviskách. Akciu organizuje vo svojich priestoroch na Námestí osloboditeľov 1 občianske združenie Diera do sveta (web, FB).

Stanovisko zväzu Priama akcia ku klimatickému štrajku 22. októbra 2021
22.10.2021 Keď sme sa zúčastňovali klimatických štrajkov v roku 2019, netušili sme, že ďalšie protesty ochromí pandémia. A keď prišla pandémia, vyzeralo to, že so zdanlivým útlmom niektorých odvetví príde aj isté, aspoň minimálne zlepšenie stavu planéty. Ukázalo sa však, že v skutočnosti sme na tom ešte horšie, ako sme sa domnievali. Posledné dva roky potvrdili, že ak existuje nádej, nevyhnutné zmeny sa budú musieť dotknúť skutočných príčin problémov. A oveľa viac ako iba dotknúť. Kapitalizmus a systém rozhodovania prostredníctvom štátu musí skončiť na smetisku dejín a my musíme vybudovať niečo lepšie.

Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.