Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.

Stanovisko zväzu Priama akcia ku klimatickému štrajku

19. september 2019

V priebehu niekoľkých mesiacov urobilo hnutie upozorňujúce na globálnu klimatickú krízu zásadný krok a oslovilo pracujúcich. Jedným z prvých výsledkov je klimatický štrajk, ktorý sa uskutoční 20. septembra. V kontexte boja proti klimatickej katastrofe sa hnutie pracujúcich ocitá pred výzvou, s ktorou sa bude musieť vyrovnať. Hoci táto výzva nie je nová, vyžaduje si väčšiu pozornosť ako doteraz.

Vplyvy klimatickej krízy zažívame už dnes na vlastnej koži. Na Slovensku bolo z desiatich najteplejších rokov od roku 1872 až deväť zaznamenaných po roku 2000. Už teraz vidíme rýchly vzostup teploty vzduchu, pokles zrážok, nárast sucha a pokles dostupnosti vodných zdrojov.

Ak nedôjde k zásadným zmenám, podľa ministerstva životného prostredia budeme na Slovensku čeliť nárastu teploty vzduchu o 2-4 °C, dlhotrvajúcim obdobiam sucha v letných a jesenných mesiacoch spojeným s nedostatkom vody, ďalším poklesom zrážok a vlhkosti pôdy na juhu Slovenska a naopak nárastom zrážok hlavne na severe krajiny. Hrozí aj zníženie pôdnej úrodnosti a poľnohospodárskej produkcie, pokles až strata biodiverzity, teplejšie zimy, častejšie zimné povodne a o 30-50 percent menej vodných zdrojov ku koncu tohto storočia. Toto však nie celý výpočet, a to sme vôbec nespomenuli ekonomické, sociálne a politické problémy, ktoré sa objavia v súvislosti so zmenou klímy.

Základná otázka: Aká je príčina?

Ak chceme zastaviť a zvrátiť katastrofu, do ktorej sa rútime, potrebujeme pomenovať príčiny.

Často počúvame frázy, že za problém môžeme „my“, „ľudská činnosť“, „človek“. Chápeme, prečo sa tieto frázy používajú – zdôrazňuje sa tým, že súčasný vývoj nie je výsledkom prirodzených prírodných procesov. Na druhej strane však toto pomenovanie príčiny nestačí. Môže totiž viesť k mylným predstavám, že ak zmeníme „naše“ spotrebiteľské správanie (a vlády uskutočnia zopár opatrení), všetko bude „v pohode“.

Nesúhlasíme s názorom, že za krízu môže ľudstvo ako celok a jeho spôsob života. Podľa nás je príčinou klimatickej krízy kapitalizmus ako ekonomický systém založený na práci za mzdu, súkromnom vlastníctve výrobných prostriedkov (pôdy, tovární, strojov či kancelárií...) a výrobe určenej pre trh a pre zisk.

Kľúčový je v tomto kontexte najmä posledný aspekt – výroba pre zisk. Výroba sa dnes neodvíja od potrieb a želaní väčšiny ľudí na planéte. Vychádza z vízie zisku, ktorá je v súčasnosti pripútaná k ekonomike založenej na ťažbe a spaľovaní fosílnych palív.  Kapitalizmus teda doteraz nielenže nedokázal poskytnúť dôstojný život veľkej časti svetovej populácie, ale nás aj čoraz rýchlejšie ženie do globálnej katastrofy.

Otázka za milión (ďalších rokov pre život ľudí na planéte): Aké je riešenie?

Občas je náročné zorientovať sa v množstve návrhov, ktoré sa objavujú. Podľa nás by sme sa mali sústrediť na tie opatrenia, ktoré zdôrazňujú rozširovanie namiesto okresávania slobôd, oslabujú individualistický prístup a presadzujú kolektívne využívanie zdrojov. Všímajme si, aký vplyv majú tieto riešenia na mocenské vzťahy, koho zvýhodňujú, koho najviac zasahujú a či náhodou iba nezachraňujú systém, ktorý je založený na nerovnosti.

Za seba hovoríme, že sa nechceme podieľať na presadzovaní opatrení, na ktoré nakoniec doplatíme my, bežní pracujúci ľudia. Skutočné riešenia podľa nás musia vychádzať zdola, od miestnych komunít, ktoré budú nezávislé od vplyvov firiem a politiky.

Septembrový klimatický štrajk môže byť prvým reálnym štrajkom, do ktorého sa ľudia z celého sveta môžu zapojiť z pozície pracujúcich. Pripomína, že ochromenie výroby môže byť nástrojom na dosiahnutie zmien nielen na úrovni ekonomických požiadaviek, ale aj tých politických, sociálnych a environmentálnych. Dal by sa aj kritizovať, ale vnímame ho ako test, ktorý môže otvoriť diskusiu. Sme na začiatku.

Solidárny zväz pracujúcich Priama akcia,
slovenská sekcia Medzinárodnej asociácie pracujúcich
www.priamaakcia.sk

Diskusia

Vitajte v diskusii k článku. Cieľom diskusie je navzájom sa deliť o svoje pohľady na tému, skúsenosti a nejasnosti.
Ďakujeme, že v diskusii komunikujete s úmyslom konštruktívnosti, vzájomnej pomoci a úcty. Všetka komunikácia, ktorá ma iné ciele, bude presunutá tam, kam patrí - do smetného koša.

Pridaj pr?spevok

ODPORÚČAME

(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Grilovačka vo Viedni
14.08.2022 Nedeľa 7. augusta, Viedeň, slnečné popoludnie, záhrada rodinného domu a v tieni stromov zhruba 15 kamarátov a kamarátok zo zväzu WAS (Viedenský zväz pracujúcich) pri griloch a ohnisku.

Otvorené stretnutie so zväzom Priama akcia v Košiciach (11.8.)
01.08.2022 Ak  máš záujem nadviazať kontakt či riešiť konkrétny problém na pracovisku, resp. v regióne spoločne s naším zväzom, pozývame ťa na stretnutie vo štvrtok 11. augusta.

Zahraniční pracovníci v hotelierstve dosiahli vyplatenie dlžnej mzdy v Rakúsku
17.06.2022 Jazyková bariéra, neznalosť pracovného práva a osamotenosť sú jedny z hlavných dôvodov zraniteľnosti pracujúcich v zahraničí. Ich neistú pozíciu pravidelne zneužívajú rôzne firmy, ktoré počítajú s tým, že ak im napríklad nevyplatia mzdy, prejde im to. Dvaja Gréci pracujúci v hoteli neďaleko rakúskeho Zwettlu pre upratovaciu firmu sa v roku 2021 dostali do podobnej situácie. Spojili sa však s WAS (Viedenský zväz pracujúcich) a spoločne vybojovali dlžné mzdy.

Úskalia organizovania sa na pracoviskách (Liptovský Mikuláš, 14.4.)
04.04.2022 Vo štvrtok 14. apríla o 18:00 sa v Liptovskom Mikuláši zúčastníme na diskusii venovanej problémom spojeným s organizovaním sa na pracoviskách. Akciu organizuje vo svojich priestoroch na Námestí osloboditeľov 1 občianske združenie Diera do sveta (web, FB).

Stanovisko zväzu Priama akcia ku klimatickému štrajku 22. októbra 2021
22.10.2021 Keď sme sa zúčastňovali klimatických štrajkov v roku 2019, netušili sme, že ďalšie protesty ochromí pandémia. A keď prišla pandémia, vyzeralo to, že so zdanlivým útlmom niektorých odvetví príde aj isté, aspoň minimálne zlepšenie stavu planéty. Ukázalo sa však, že v skutočnosti sme na tom ešte horšie, ako sme sa domnievali. Posledné dva roky potvrdili, že ak existuje nádej, nevyhnutné zmeny sa budú musieť dotknúť skutočných príčin problémov. A oveľa viac ako iba dotknúť. Kapitalizmus a systém rozhodovania prostredníctvom štátu musí skončiť na smetisku dejín a my musíme vybudovať niečo lepšie.

3x VÝZVA zväzu Priama akcia ohľadom nevyplácania miezd
05.10.2021 1. Dlhuje ti zamestnávateľ mzdu? OZVI SA NÁM!
2. Pozitívne skúsenosti? PODEĽ SA O NE!
3. Informovanie o probléme a možnostiach, ako sa brániť. ZAPOJ SA!

Začína fungovať „Infoshop a archív radikálnej literatúry Malatesta” v Šuranoch
22.09.2021 Projekty takéhoto typu sú na Slovensku zriedkavé a zvyčajne sú doménou hlavného mesta, takže pozvanie zúčastniť sa na otvorení Infoshopu Malatesta v Šuranoch sme prijali s potešením. Oficiálne otvorenie sprevádzala dvojdňová akcia s názvom „Iný víkend!“. V piatok (17.9.) sa skôr diskutovalo, sobota bola venovaná hudobnej produkcii.

Aktuálna situácia ohľadom zbierky pre afganských anarchistov a anarchistky
14.09.2021 Od začiatku zbierky prešli tri týždne a udialo sa toho veľa, takže by sme sa chceli podeliť o najaktuálnejšie informácie.

Prezentácia a infostánky – Bystro fest, festival Povstanie Pokračuje, Mestský akčný kemp
03.09.2021 Prinášame krátke info o troch akciách, na ktorých sme sa zúčastnili za posledný týždeň.

V solidarite s protestujúcimi v Kolumbii - kontaktuj konzula v Bratislave (+vzor e-mailu)
18.05.2021 O situácii v Kolumbii nedávno informovala naša sesterská organizácia ULET (Priatelia MAP) a ďalšie kolektívy. Skrátenú verziu ich prehlásenia dnes publikoval kolektív Zdola. Okrem informovanosti však môžeme urobiť aj viac - vyjadriť svoj protest zástupcovi Kolumbie na Slovensku.

Ani Izrael, ani Palestína
18.05.2021 Zverejňujeme preklad prehlásenia WSA, našej sesterskej organizácie z USA (Priatelia MAP), s názvom „Za ukončenie izraelských útokov na Gazu! Za spoločný boj proti rasizmu a militarizmu!“

Vyšiel prvomájový špeciál časopisu Burič venovaný anarchosyndikalizmu
02.05.2021 Anarchistická informačná skupina AlterNativE zo Šurian začala začiatkom roka vydávať časopis Burič. V poradí už tretie číslo je venované Prvému máju a anarchosyndikalizmu. Publikácia je výsledkom spolupráce rôznych jednotlivcov, AlterNativE a nášho zväzu. Dá sa stiahnuť z uloz.to v PDF v dvoch verziách (na tlač a na čítanie).

Apart – viac než len knižnica! Nový komunitný priestor pre politiku a umenie v Bratislave
30.04.2021 V apríli otvorila svoje dvere knižnica v novom kultúrnom priestore kolektívu Apart so zámerom skĺbiť politiku a umenie. Ako sme sa však dozvedeli počas osobnej návštevy, v pláne je oveľa viac ako len verejná čitáreň so študovňou.

Najbližšie otvorené stretnutie bude 26. septembra
07.09.2020 Po júnovom stretnutí sa ďalšie otvorené stretnutie zväzu Priama akcia uskutoční v sobotu 26. septembra o 17:00 v bratislavskom Bystre. Budeme hovoriť o tom, ako by sme si navzájom vedeli pomôcť pri riešení problémov v regióne a ako podporiť aktivity, ktoré už prebiehajú. Budeme radi aj keď prídeš do diskusie s hocijakým vlastným bodom. Na stretnutí tiež budú naše propagačné materiály a publikácie. Môžeš si zobrať napríklad nálepky ku kampani venovanej koronakríze či brožúru „Ako sme si poradili s problémami v práci: Spory Priamej akcie 2015-2019“. Tešíme sa na stretnutie!