Priama akcia je solidárny zväz pracujúcich,
ktorý sa sústreďuje na riešenie problémov
na pracovisku a v komunite, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky
pracujúcich na Slovensku aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny z 21 krajín sveta.



Útok na odborové práva v Nemecku. Podpor zväz FAU-Berlín.

25. január 2010

Dňa 11. decembra 2009 vydal berlínsky regionálny súd (Landgericht Berlin) rozhodnutie, ktorým v podstate zakazuje anarchosyndikalistický odborový zväz FAU-Berlín (lokálnu organizáciu FAU-MAP). Vyplýva z neho, že FAU-B stráca odborové práva na pracovisku, ako aj právo nazývať sa odborovým zväzom. V prípade porušenia zákazu hrozí členom FAU-B pokuta 250 000 eur alebo trojmesačné väzenie. Suma aj trest sú kumulatívne! Obdobný zákaz využila nemecká vláda aj v minulosti – presnejšie v roku 1933 na čele s nacistickou NSDAP. 


Možnosti vyjadrenia solidarity

Súdne konanie proti FAU-B začala spoločnosť Neue Babylon GmbH. Po potvrdení rozhodnutia súdu sa FAU-B odvolala a zorganizovala domácu a medzinárodnú kampaň na podporu boja za svoje odborové práva. Ak sa chceš zapojiť do medzinárodných dní akcií, napíš nám na priamaakcia(zavináč)priamaakcia(bodka)sk. Či už pred nimi alebo po nich môžeš napríklad:

  • Šíriť informácie o tomto škandalóznom rozhodnutí a možnostiach podpory vo svojom okolí, na internete, medzi ľuďmi, ktorí by podľa teba mohli mať záujem vyjadriť solidaritu...
  • Posielať protestné listy, e-maily a faxy vyššie uvedeným orgánom (a kópiu aj vedeniu kina Babylon) a žiadať reakciu (text listu pre veľvyslanectvo s prekladom tu)
  • Posielať protestné faxy berlínskemu súdu (vzor faxu s prekladom tu)
    Fax na súd v Berlíne: +49 (0)30 90188 - 518
  • Dostať nasledujúci banner na čo najviac webstránok.


  • Pre ľudí na Facebooku bola vytvorená stránka a skupina. Ak si myslíš, že by bolo dobre založiť podobnú skupinu aj u nás, ozvi sa nám.
  • Urob čokoľvek iné, čo podľa teba pomôže, a daj nám vedieť o svojich nápadoch.

O svojich akciách či poslaných e-mailoch a faxoch prosím informuj aj Priamu akciu na priamaakcia(zavináč)priamaakcia(bodka)sk, prípadne priamo berlínsku FAU na faub@fau.org. Toto info je dôležitá spätná väzba, aby sme vedeli, či ľudia reagujú na výzvy k solidarite a zapájajú sa na lokálnej úrovni

Pozadie sporu


Berlínska FAU a jej organizácia v kine Babylon je v spore s vedením kina už od konca roku 2008 (pozri chronológiu). Od začiatku júna 2009 bojuje za kolektívnu zmluvu, ktorá je v Nemecku pri zmene pracovných podmienok jedinou alternatívou oproti individuálnemu vyjednávaniu jednotlivých zamestnancov. Napriek tomu, že kino financuje aj vláda, zamestnanci dostávajú mizerné platy a nikto nerešpektuje ich práva. Veľká časť zamestnancov sa organizuje vo FAU-B, pre ktorú je to prvý veľký pracovný spor, ktorý však dokázal spôsobiť rozruch nielen v Berlíne, ale v celom Nemecku. Anarchosyndikalisti v pracovnom spore, bojkot kina, o ktorom písali mnohé médiá, inovatívne požiadavky a aktívne zapojenie samotných pracujúcich (čo je v Nemecku vzácnosťou) urobili na verejnosť dojem. 

Dohoda odborov ver.di a strany Die Linke s vedením kina

Keď bol tlak najsilnejší a šéfovia sa už nemohli vyhýbať rokovaniam, do sporu sa zamiešali politici z Die Linke (sociálnodemokratická opozičná strana) a odborový zväz ver.di (ktorý patrí pod strešnú organizáciu DGB) začal vyjednávať s vedením, aj keď medzi zamestnancami kina má len dvoch členov, z ktorých jeden dokonca tento postup odmietol. Zamestnanci, ktorých to, samozrejme, poriadne prekvapilo, boli z rokovaní vylúčení.
Ver.di, politici a vedenie sa zjavne dohodli na tom, že situácia v kine sa dá upokojiť iba umlčaním FAU-B. Zamestnanci a FAU však v konflikte pokračovali. Kino zareagovalo právnymi krokmi a ver.di sa pokúsilo poškodiť obraz FAU. Najprv bola FAU-B donútená stiahnuť bojkot, jednu zo základných foriem nátlaku. Neskôr sa objavili pochybnosti o tom, či FAU-B vôbec môže vyjednávať kolektívne dohody. (V Nemecku totiž môžu kolektívne dohody vyjednávať len odborové zväzy, ktoré majú podľa zákona dostatočnú infraštruktúru a byrokraciu.) Vedenie kina podalo ďalšie žaloby, ktoré FAU-B zakazovali informovať o situácii na pracovisku. Keď FAU-B ani po tomto kroku neustúpila, obrátilo sa vedenie na súd, ktorý rozhodol, že FAU-Berlín sa ako organizácia nesmie označovať ako odborový zväz, a teda ani uplatňovať práva odborovej organizácie. Toto rozhodnutie znamená v podstate zákaz FAU-B, ktorej zmysel existencie spočíva práve v pôsobení vo forme odborového zväzu.

Činnosť FAU a širšie súvislosti pôsobenia odborov v Nemecku

Berlínska FAU už dlho tvrdí, že hoci ide o malý pracovný spor, netýka sa len lepších pracovných podmienok, ale aj slobody organizovať sa. Po roku 1933 v Nemecku neexistovala väčšia tradícia bojovného odborárstva či syndikalizmu. (FAUD, predchodkyňa FAU, ktorá mala v 20. rokoch 20. storočia vyše 120 000 členov, bola zničená nacistickým režimom.) Hoci sa FAU v posledných troch rokoch podarilo zintenzívniť činnosť, jeden z problémov, pred ktorým stojí, je právny rámec. Nemecké pracovné právo dáva pracujúcim dve možnosti zastúpenia v ekonomickom sektore. Jednou je odborový zväz, ktorý má ako jediná organizácia právo viesť boj za práva na pracovisku a uzatvárať kolektívne zmluvy. Druhou sú „zamestnanecké rady“ (Betriebsräte), ktoré nesmú kolektívne vyjednávať, ale majú isté formálne práva, vďaka ktorým majú na úrovni pracoviska istú dôležitosť. FAU sa už pred viacerými rokmi rozhodla, že touto cestou nepôjde, a odmietla voľby do zamestnaneckých rád.

Odbormi sú podľa nemeckého pracovného práva organizácie s rozsiahlou byrokraciou, pretože musia spĺňať „nevyhnutné komplexné požiadavky na vyjednávanie“, a musia mať toľko členov, aby mohli uzatvárať kolektívne zmluvy pre celé odvetvie na spolkovej úrovni. (Právne pozadie v nemčine približuje článok na portáli Indymedia). Nemecká (anti)odborová legislatíva teda predstavuje veľký problém. Napriek tomu, že právo združovať sa majú pracujúci oficiálne garantované, v skutočnosti ide viac-menej o prázdnu frázu, keďže podľa nemeckých súdov sa za odbory považujú len tie združenia pracujúcich, ktoré dokážu kolektívne vyjednávať na spolkovej úrovni.

Takmer všetky kolektívne zmluvy v Nemecku dnes vyjednávajú odborové zväzy združené v strešnej organizácii DGB. Jej pozíciu podporujú aj precedentné súdne rozhodnutia. Samoorganizácia a decentralizácia odborov nie je v Nemecku právne garantovaná ani podporovaná. Skromná kolektívna akcia FAU-B ukázala, že alternatívne zväzy môžu fungovať, a veľké odbory a politici sa rozšírenia takejto formy organizovania zjavne obávajú a vnímajú ju ako konkurenciu. V podobnej situácii ako FAU-B sa nedávno ocitli aj kresťanské odbory (ktoré tvrdia, že majú 150 000 členov), keď boli na podnet DGB dohody niektorých jej zväzov anulované. Hoci je fakt, že kresťanské odbory sú klasické reformistické odbory, ktoré konajú proti pracujúcim (napríklad vyjednávajú dumpingové mzdy a pri vyjednávaniach majú tendenciu vychádzať viac v ústrety zamestnávateľom ako ostatné zväzy), nič to nemení na skutočnosti, že ide o snahu DGB vysporiadať sa s konkurenciou formou súdneho zákazu.

Pre FAU-B (a potenciálne pre celú FAU) je to vážna situácia, pretože znamená obmedzenie možností pôsobenia daných zákonom. Organizácie, ktoré nie sú oficiálne uznané, by po každej kolektívnej akcii čelili riziku tvrdých právnych dôsledkov. Napriek tomu, že Nemecko prijalo niekoľko konvencií Medzinárodnej organizácie práce, podľa všetkého nemajú veľkú váhu, pretože veľké odbory úzko spolupracujú s podnikmi a určujú, čo zväz je a čo nie. Syndikalisti mali viac práv za vlády cisára v 19. storočí a v 20. rokoch 20. storočia ako teraz.

Zatykače na odborárov a astronomické pokuty

Dňa 12. januára 2010 vedenie kina požiadalo o uväznenie sekretárov organizácie alebo zaplatenie pokuty 250 000 eur. Dôvodom je údajné porušenie súdneho zákazu označovať sa ako odborová organizácia, ktorý vydal súd v decembri 2009 a potvrdil 5. januára 2010. Za porušenie tohto zákazu totiž hrozí členom FAU-B pokuta 250 000 eur alebo trojmesačné väzenie, pričom suma a trest sú kumulatívne – ak napríklad niekto povie, že FAU-B sú zväz dvakrát, odsedí si šesť mesiacov alebo zaplatí 500 000 eur atď. K rozhodnutiu súdu v decembri došlo v skrátenom konaní a FAU-B vôbec nedostala možnosť vyjadriť sa. V januári boli síce jej členovia prítomní na pojednávaní, ale súd ich pripomienky vôbec nebral do úvahy. Samozrejme, rozhodnutie súdu sa dá zvrátiť. FAU-B však chcú byť realisti; možné je skutočne všetko.

Doterajšie akcie

Prvé akcie na podporu FAU-B sa uskutočnili už v sobotu 19. decembra. Demonštrácie v Berlíne (fotky tu) sa napriek teplote -12°C zúčastnilo asi 300 ľudí, ktorí sa vydali od sídla FAU-B ku kinu Babylon Mitte a centrále strany Die Linke. V rovnaký deň zorganizovala solidárnu akciu pred nemeckou ambasádou a Goetheho inštitútom CNT-Madrid (info a fotky). Od uverejnenia informácií o prípade obdržal FAU-B množstvo podporných vyjadrení, dokonca aj od mladých odborárov zo zväzu IG Metall, ktorý spadá pod DGB, či od švajčiarskych regionálnych skupín zväzu UNIA, ktoré majú dobré vzťahy s ver.di. 20. decembra sa uskutočnila aj malá protestná akcia vo Wroclawi a poľská ZSP-MAP vyjadrila protest aj voči ver.di. Ľudia neustále posielajú protestné e-maily a faxy. Spolu vyjadrilo FAU-B podporu vyše 70 odborových zväzov, organizácií, kolektívov či známych osobností z vyše 15 krajín sveta. Malé solidárne aktivity pre zamestnancov kina uskutočnilo niekoľko tisíc ľudí formou podpísania online petície a prostredníctvom protestných formulárov určených vedeniu kina a súdu.

ZSP solidarity with FAU Berlin

Aktuálny prehľad noviniek a protestných akcií je na webstránke http://www.fau.org/verbot.

Dôsledky

Dôsledky rozhodnutia súdu sú ďalekosiahle a ak sa ho nepodarí zvrátiť, budú katastrofálne, keďže sa do veľkej miery rovnajú priamemu zákazu FAU-B. Vznikol precedens použiteľný proti ostatným lokálnym organizáciám FAU v Nemecku, ktorý automaticky ovplyvní celé odborové hnutie a práva pracujúcich. Bez ohľadu na to, akú formu nadobudnú alternatívne odbory v Nemecku, tento precedens im v budúcnosti odoberie odborové práva a moc. Ide o novinku v oblasti potláčania odborov v Nemecku, ktorá šéfom umožní vyberať si, s kým chcú rokovať, a určovať, čo odborový zväz je a čo už nie. Samoorganizácia pracujúcich – či už v Babylone alebo inde – bola zablokovaná, a inštitucionálne umlčiavanie pracujúcich sa posunulo na novú úroveň. Rozhodnutie súdu je aj v záujme ver.di, keďže sa písomne vyjadrili, že FAU-B považujú za konkurenciu a musia proti nim konať.

Medzinárodná asociácia pracujúcich (MAP), resp. jej sekcie, čelia v tejto chvíli ďalšiemu vážnemu útoku. Od septembra 2009 sú vo väzení členovia srbskej sekcie (absurdne obvinení z aktu medzinárodného terorizmu – viac info na www.priamaakcia.sk/b6). Teraz štát zasiahol aj proti FAU-Berlín. Túto situáciu považujeme za útok voči anarchosyndikalistickému odborovému hnutiu a  hoci je otázka kolektívneho vyjednávania ako spôsobu boja anarchosyndikalistických odborov problematická a zaslúži si kritický pohľad, vyzývame k čo najväčšiemu zapojeniu sa do aktivít na podporu FAU-Berlín. O aktuálnom dianí budeme informovať na stránke Priamej akcie.

Spracované na základe informácií od FAU-Berlín a FAU-Moers.



Priama akcia
slovenská sekcia Medzinárodnej asociácie pracujúcich

www.priamaakcia.sk


Súvisiace články:
FAU-Berlín vyhrali súdny spor o používanie označenia „odborový zväz“
Pútavé aktivity počas dní akcií na podporu zväzu FAU-Berlín
Vyjadri solidaritu zamestnancom kina Babylon v Berlíne a členovi FAU-MAP prepustenému za odborárske aktivity

Ďalší vývoj sporu v berlínskom kine Babylon a žiadosť o solidaritu s FAU
Ako šéfovia využívajú menej skúsených zamestnancov. Príklad kina Babylon
Anarchosyndikalizmus v praxi. Skúsenosti zo Španielska a Nemecka (2003-2009)













Diskusia

Vitajte v diskusii k článku. Cieľom diskusie je navzájom sa deliť o svoje pohľady na tému, skúsenosti a nejasnosti.
Ďakujeme, že v diskusii komunikujete s úmyslom konštruktívnosti, vzájomnej pomoci a úcty. Všetka komunikácia, ktorá ma iné ciele, bude presunutá tam, kam patrí - do smetného koša.

Pridaj pr?spevok








 
ODPORÚČAME



(píš s diakritikou)

SPRÁVY

Večer so zväzom Priama akcia v Hájovni – ako konáme a aké sú možnosti zapájať sa?
13.02.2024 V sobotu 16.3. sa uskutoční akcia, kde budeme rozprávať o úspešnom organizovaní sa, ako sa nám darí prepájať anarchistické myšlienky s praktickou činnosťou, ale aj o veciach, ktoré zaujímajú teba.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (21.2., Kubik)
05.02.2024 Po krátkej pauze pokračujeme ďalším stretnutím aj v trnavskom Kubiku na Štefánikovej 4 o 19:00! Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Tentokrát budeme okrem iného pokračovať v prípravách kampane „Ideš na brigádu?“. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie.
FB podujatie: https://www.facebook.com/events/1459488891447683/


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (18.1.)
08.01.2024 Vo štvrtok 18. januára o 18:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník - https://www.priamaakcia.sk/zapoj-sa. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. FB podujatie: https://www.facebook.com/events/342985685178235

Ohliadnutie sa za otvoreným stretnutím v Skalici
10.09.2023 Otvorené stretnutie PA sa uskutočnilo prvý raz v regióne mimo väčších miest. Poteší, že aj na Záhorí sú ľudia, ktorí sa chcú aktívne zapájať do riešenia problémov na pracoviskách a komunite, navzájom si pomáhať a učiť sa od seba. Nadobudnuté zručnosti sa v budúcnosti zídu pri vedení sporov a ďalšom organizovaní sa. Príjemná pracovná atmosféra dotvárala celý priebeh stretnutia a dohodli sme viacero praktických vecí a možností ako sa zapojiť. K dispozícii boli tiež materiály súvisiace s anarchosyndikalizmom a hnutím pracujúcich.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (20.9., Foajé)
30.08.2023 Po mesačnej prestávke pokračujeme od 20. septembra v otvorených stretnutiach vo Foajé na Štefánikovej 16 o 19:00. Stretnutia sú pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (17.8.)
04.08.2023 Vo štvrtok 17. augusta o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciách na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Skalici (30.8.)
30.07.2023 Vďaka dotazníku sme sa v poslednom čase spoznali s ľuďmi z viacerých regiónov. Naším cieľom je, aby sa rozvíjali aktivity v čo najviac lokalitách a nielen vo veľkých mestách ako sú Bratislava, Košice či Trnava. Aj preto nás teší, že ďalšie otvorené stretnutie bude v Skalici. Určené je pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci či na brigáde, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú do nejakých zapojiť, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom a spoznať podobne zmýšľajúcich ľudí z regiónu. Ak chceš prísť, kontaktuj nás vopred cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net) alebo vyplň spomínaný dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Prenasledovanie odborov v Rusku
11.07.2023 Z rôznych miest Ruska neustále prichádzajú správy o represiách voči odborom. Zámienky na prenasledovanie sú rôzne, vždy však ide o pomstu zo strany štátu a kapitálu. Vo vojenskej atmosfére militarizácie a „mobilizácie národa“ navyše vzniká ešte väčší priestor na útoky na pracujúcu triedu.
V minulom roku sa represie dotkli odborového zväzu Kuriér, ktorí sa dostali do povedomia svojimi štrajkami a ktorého hlavná postava Kirill Ukrajincev bol 26. apríla 2022 zatknutý (viac info tu https://priamaakcia.sk/Podpor-odbory-Kurier-v-Rusku-celia-represii-zo-strany-rezimu.html).


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (12.7., Foajé)
02.07.2023 Aj v júli otvoríme od 19:00 priestory Foajé na Štefánikovej 16 pre ľudí, čo chcú aktívne riešiť problémy v práci, majú nápady na aktivity v regióne alebo sa chcú zapojiť do aktivít, ktoré prebiehajú alebo sa plánujú, prípadne chcú podebatovať o témach spojených s anarchosyndikalizmom. Ako zvyčajne budú na mieste aj naše propagačné materiály a publikácie. (FB podujatie)

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Trnave (28.6., Kubik)
24.06.2023 V stredu 28. júna budeme o 19:00 opäť v Kubiku na Štefánikovej 4 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (21.6., Foajé)
31.05.2023 V stredu 21. júna budeme opäť vo Foajé na Štefánikovej 16 (FB podujatie). Príď aj ty, ak chceš aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach
15.05.2023 V utorok 23. mája o 17:30 sa v Košiciach uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, a o plánovaných verejných akciach na východe. Ak chceš prísť, kontaktuj nás cez FB alebo e-mail (zvazpa zavináč riseup.net). Prípadne vyplň aj náš dotazník. Následne sa dohodneme na podrobnostiach o mieste a čase stretnutia.

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (17.5., Foajé)
26.04.2023 V stredu 17. mája o 19:00 budeme znova vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Na mieste budú aj naše propagačné materiály a publikácie. FB podujatie: fb.com/events/3308024289463267

Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Košiciach (Collosseum, 27.4.)
21.04.2023 Vo štvrtok 27. apríla o 17:30 sa v Collosseu uskutoční ďalšie otvorené stretnutie. Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.


Otvorené stretnutie zväzu Priama akcia v Bratislave (Foajé, 12.4.)
05.04.2023 Od apríla sa mení miesto stretnutí. Najbližšie bude v stredu 12. apríla o 19:00 vo Foajé na Štefánikovej 16 (použi zvonček naľavo od dverí, prídeme ti otvoriť). Stretnutia sú určené pre ľudí, ktorí chcú aktívne riešiť problémy v práci (napríklad, ale nielen nevyplatené mzdy), prispieť do diskusie vlastnou témou, návrhom na činnosť alebo sa zapojiť do prebiehajúcich a plánovaných aktivít. Okrem iného sa budeme rozprávať napríklad o vyriešených a aktuálnych prípadoch problémov v práci, či o podujatí k 100. výročiu MAP konanému 1. apríla v Košiciach.

Ďalšie>>
Vlastníci servera a domény priamaakcia.sk nezodpovedajú za obsah zverejnených príspevkov a nemusia sa s nimi stotožňovať.
Log in